Annex I: Agenda

Capacity Building Workshop on Low Carbon Development for Cambodia, Lao PDR and Myanmar

29 September 2017, Sunway Hotel, Phnom Penh, Cambodia

7:30-8:30 REGISTRATION 8:30-9:00 OPENING SESSION

■ National Anthem: **Ms. Heang Phallin**, Technical Officer

■ Welcome Remarks: **Ms. Tomoko Ishikawa**, Secretary-General, Low Carbon Asia Research Network (LoCARNet) / Institute for Global Environmental Strategies (IGES)

■ Opening Remarks: **H.E. Dr. Tin Ponlok**, Secretary General

■ Group Photo: All participants

9:00-9:20 **COFFEE BREAK**

SESSION 1: Relevant policies and measures to respond to climate change in Cambodia (Chair: Mr. Chea Chanthou, Director of Dept. of Technology and Science, DST) 9:20-9:40 (20 mins.)

- Progress of national actions to address climate change (Q&A)
- **Mr. Sum Thy**, Director of Climate Change Department 9:40-10:00 (20 mins.)
- Transport development policy and climate change responses (Q&A)
- **Mr. Srey Vireak**, the Ministry of Public Works and Transport 10:00-10:20 (20 mins.)
- Energy development policy and climate change responses (Q&A)
- **Mr. Toch Sovanna**, Director of Department, the Ministry of Mines and Energy 10:20-10:40 (20 mins.)
- Strategy on REDD+ and it implementation in Cambodia (Q&A)
 - **Mr. Lun Kimhy**, Officer of Forest Administration of the Ministry of Agriculture Forestry and Fisheries (*GHG mitigation from AFOLU sector*)

SESSION 2: Low carbon development and climate change responses from international perspectives (Chair: Dr. Junichi Fujino, Programme Director, City Taskforce, IGES/Senior Researcher, NIES)

10:40-11:00 (20 mins.)

- Low carbon development and climate change policies in Myanmar (Q&A)
- **Mr. Kyaw San Naing,** Director, Environmental Conservation Department, Ministry of Natural Resources and Environmental Conservation 11:00-11:20 (20 mins.)
- Low carbon development and climate change policies in Lao PDR (Q&A)
 - Mr. Boun Eua Khamphilavanh, Department of Climate Change of MONRE

SESSION 3: Low Carbon Cities: Planning and Actions (Chair: Dr. Hak Mao, Deputy Director of Department)

11:20-12:00 (40 mins.)

- Opening remarks and brief introduction of AIM-JCM project (Q&A)
 - **Dr. Junichi Fujino**, Programme Director, City Taskforce, IGES/Senior Researcher, NIES
 - Mr. Kazuya Fujiwara, Chief Consultant, MHIR

12:00-13:00 Lunch Break

13:00-13:20 (20 mins.)

- Best practices for low carbon development actions at local level in Malaysia (Q&A)
 - **Prof. Ho Chin Siong,** UTM, Malaysia

13:20-13:40 (20 mins.)

- Brief introduction of PP's Master Plan (Q&A)
- **Mr. Keat Rangsey**, Director of Environmental Department of Phnom Penh 13:40-14:20 (40 mins.)
- Cambodia's environmental outlook and its long-term vision (Q&A)
 - **Dr. Hak Mao**, Deputy Director of DST, the NCSD

14:20-15:00 (40 mins.)

■ Panel Discussion

15:00-15:20 COFFEE BREAK

SESSION 4: Enhancing actions to respond to climate change from low carbon society research network (LoCAR-Net) perspectives (Chair: Dr. Shuzo Nishioka, Counsellor, IGES)

15:20-15:45 (25 mins.)

- Roles of research communities for low carbon development and climate change responses (Q&A)
 - **Dr. Shuzo Nishioka**, Counsellor, IGES

15:45-16:05 (20 mins.)

- Capacity development for low carbon development and climate change responses (Q&A)
- **Dr. Jakkanit Kananurak**, Director, Capacity Development Team, TGO, Thailand 16:05-16:25 (20 mins.)
- Climate change and low carbon development research in Lao PDR (Q&A)
- Ms. Oulavanh Sinsamphanh, Head of Climate Change Unit, Department of Environmental Technology, Faculty of Environmental Science, National University of Laos 16:25-16:45 (20 mins.)
- Climate change and low carbon development research in Myanmar (Q&A)
 - **Dr. San Win,** Environmental Conservation Department (ECD), Ministry of Natural Resources and Environmental Conservation (MONREC)

16:45-17:00 (15 mins.)

- *Progress of* low carbon development research in Cambodia
 - **Dr. Hak Mao**, Deputy Director of Department

17:00 WRAP-UPAND CLOSING SESSION

■ H.E. Dr. Tin Ponlok, Secretary General