DRAFT AGENDA

"Workshop on a quantitative and qualitative design of low carbon development plan in Cambodia" 26 September 2016, CAMBODIANA Hotel, Phnom Penh, Cambodia

7:30-8:30 REGISTRATION

8:30-9:00 OPENING SESSION

■ National Anthem: Ms. Cheat Meardey, Technical Officer

■ Welcome Remarks: **Dr. Shuzo Nishioka**, LoCARNet Secretary General/IGES

■ Opening Remarks: **H.E. Eang Sophallth,** Under Secretary of State, the Ministry of

Environment, Cambodia

■ Group Photo All participants

9:00-9:20 **COFFEE BREAK**

SESSION 1: Relevant policies and measures to respond to climate change in Cambodia (Chair: Dr. Shuzo Nishioka, IGES)

9:20-9:45 (25 mins)

- Progress of national actions to address climate change (Q&A)
 - **Mr. Sum Thy,** Director of Climate Change Department (*Update of national policies, strategies, and actions to address climate change challenges*)

9:45-10:10 (25 mins)

- Transport development policy and climate change responses (Q&A)
 - **Mr. Chreng Phollak,** Director of Department, Ministry of Public Works and Transport (*Update of national policies, strategies, and plans for transport development and climate change responses; e.g. construction of sky-roads and railway, etc.)*

10:10-10:35 (25 mins)

- Energy development policy and climate change responses (Q&A)
 - **Mr. Toch Sovanna,** Director of Department, Ministry of Mines and Energy (Update national policies and strategies to ensure stable and affordable energy supply on the one hand and to contribute to reducing CO₂ emissions on the other hand)

10:35-11:00 (25 mins)

- Enhancing actions for waste management in Cambodia (Q&A)
 - **Mr. Nget Bol,** Ministry of Environment (*Update of current government's measures for waste management*)

SESSION 2: Low carbon development and climate change responses from international

perspectives (Chair: Dr. Hak Mao, Deputy Director of Dept. of Technology and Science, DST)

11:00-11:30 (30 mins)

- Japan's climate change policies and measures (title tentative) (Q&A)
 - (to be confirmed)

(Brief introduction of Japan's climate change policies and measures to speakers and participants) 11:30-12:00 (30 mins)

- Municipal waste management options (Q&A)
 - **Prof. Takeshi Fujiwara,** Okayama University, Japan (Scenario development for municipal waste generation and GHG emissions as well as indication of sound waste management)

12:00-13:00 LUNCH BREAK

13:00-13:20 (20 mins)

- Best practices for low carbon development actions at local level in Malaysia (Q&A)
 - **Prof. Ho Chin Siong,** UTM, Malaysia

(Showing best practices of low carbon development in Iskandar, which is also a good example of engaging between academia and decision-makers for low carbon design)

13:20-13:40 (20 mins)

- Low carbon development and climate change policies in Myanmar (Q&A)
 - **Mr. Wan Maung,** Assistant Director, Environmental Conservation Department, Ministry of Natural Resources and Environmental Conservation, Myanmar (Update of national policies and strategies related to low carbon development and climate change responses)

13:40-14:00 (20 mins)

- Low carbon development and climate change policies in Lao PDR (Q&A)
 - Mr. Bounthee Saythongvanh, Senior Officer, Department of Disaster Management and Climate Change, Ministry of Natural Resources and Environment

(Update of national policies and strategies related to low carbon development and climate change responses)

SESSION 3: Enhancing actions to respond to climate change from low carbon society research network (LoCAR-Net) perspectives (Chair: Mr. Chea Chan Thou, Director of DST)

14:00-14:30 (30 mins)

- Roles of research communities for low carbon development and climate change responses (Q&A)
 - **Dr. Shuzo Nishioka,** Secretary General/IGES

(Best practices of research communities contribute to low carbon development and climate change mitigation in Asia and key messages to frame the future research communities)

14:30-14:50 **COFFEE BREAK**

14:50-15:10 (20 mins.)

- Capacity development for low carbon development and climate change responses (Q&A)
 - **Dr. Jakkanit Kananurak**, Director, Capacity Development Team, TGO, Thailand (*Progress of capacity development for low carbon development and climate change responses at Climate Change International Technical and Training Center as well as future plan and expectation)*

15:10-15:30 (20 mins.)

- Climate change and low carbon development research in Lao PDR (Q&A)
 - **Ms. Oulavanh Sinsamphanh,** Lecturer, Acting Head of Climate Change and Sustainable Development Unit, Department of Environmental Technology, Faculty of Environmental Sciences, National University of Laos

(*Update climate change and low carbon development research in Lao PDR*)

15:30-15:50 (20 mins.)

- Climate change and low carbon development research in Myanmar (Q&A)
 - Mr. San Win, Assistant Director, Environmental Conservation Department (ECD), Ministry of Environmental Conservation and Forestry (MOECAF), Myanmar / Ph. D. candidate in Environmental Technology and the Joint Graduate School of Energy and Environment (JGSEE), King Mongkut's University of Technology Thonburi (KMUTT), Thailand

(*Update climate change and low carbon development research in Myanmar*)

15:50-16:05 (15 mins.)

- A preliminary research on energy technologies in Cambodia
 - **Mr. Peach Pon**, Technical Officer, DST

(Introduction and indication of a recent survey on energy technologies for both climate change adaptation and mitigation in Cambodia)

16:05-16:35 (30 mins.)

- Projections of GHG emissions and a design of low carbon development plan in Cambodia (Q&A)
 - **Dr. Hak Mao,** Deputy Director of DST

(Brief introduction of low carbon research network, explanation of quantitative tools to estimate GHG emissions and reductions and illustration of quantitative reductions of the proposed four policies and twelve strategies)

SESSION 4: Open discussion and wrap-up (Chairs: H.E. Dr. Tin Ponlok, Secretary General and Dr. Shuzo Nishioka, Secretary General/IGES)

(This session will provide opportunities to all participants to express their ideas and contribution in response to the bellow questions.)

16:35-17:00 (25 mins)

- How to integrate research findings into Government policies and strategies and to translate into concrete actions?
- How to enhance research communities for low carbon development and for addressing climate change impacts?