TITLE: "Enhancing Actions for a Better Response to Climate Change – towards COP21 and

Beyond" - Workshop for Cambodia, Lao PDR, and Myanmar

DATE: 21 September 2015

VENUE: Sunway Hotel, Phnom Penh, Cambodia

AGENDA

21 September 2015

7:30-8:30

REGISTRATION

8:30-9:00

OPENING SESSION

National Anthem: Ms. Khlok Vichetratha

Welcome Remarks: Dr. Shuzo Nishioka, Secretary General, LoCARNet

Secretariat / Senior Research Advisor, IGES

> Opening Remarks: **H.E Sao Sopheap, Director of Cabinet and advisor to**

Ministry of Environment, Cambodia

➤ Group Photo All participants

9:00-9:15

COFFEE BREAK

9:15-9:40 (25 mins)

- Keynote Presentation: Enhancing Actions for a Better Response to Climate Change towards COP21 and Beyond
 - **Dr. Shuzo Nishioka, LoCARNet / IGES**(Keywords: Entering into action stage; Concrete role of research community; S-S collaboration (learn each other in the region))

9:40-10:25 (45 mins)

- Framing Presentation: Bridging Science with Policy and Implementation
 - Dr. Junichi Fujino, Senior Researcher, NIES / Senior Fellow, IGES

SESSION 1: INDCs in each country (Chair: Dr. Shuzo Nishioka)

In this session, Intended Nationally Determined Contributions (INDCs) to be submitted to the UNFCCC will be presented in the context of long-term development plan.

10:25-10:50 (25 mins)

- ➤ INDC in Cambodia (incl. Q&A)
- Mr. Uy Kamal, Deputy Director, Climate Change Department/MoE, Cambodia 10:50-11:15 (25 mins)
 - ➤ INDC in Lao PDR (incl. Q&A)
 - Mr. Boun Eua Khamphilavanh, Senior Official, Ministry of Natural Resources and Environment (MONRE), Lao PDR / Mr. Chantavone Keomanouvong, Technical staff, legislation and Coordination Division, Department of Disaster Management and Climate Change, MONRE, Lao PDR

11:15-11:40 (25 mins)

- ➤ INDC in Myanmar (incl. Q&A)
 - Mr. San Win, Assistant Director, Environmental Conservation Department (ECD), Ministry of Environmental Conservation and Forestry (MOECAF), Myanmar / Ph. D. candidate in Environmental Technology and the Joint Graduate School of Energy and Environment (JGSEE), King Mongkut's University of Technology Thonburi (KMUTT), Thailand

11:40 -13:00 LUNCH BREAK

SESSION 2: Roles of Research Communities to Develop INDCs (Chair: H.E Sao Sopheap)

Presentation from each country should include government efforts for enhancing participation of domestic research community into INDC formation process, and concrete efforts done so far for fostering and organising research community on climate policy. In each presentation, following points should be mentioned:

- ✓ *Process of formulating INDC*;
- ✓ Participation of research community in preparing INDC;
- ✓ Planned countermeasures to make INDC more strengthening
- ✓ How international organisations assist climate policy making e.g. INDC

13:00-13:30 (30 mins)

- Climate Resilient and Low-Carbon Development Research and Activities in Cambodia (incl. Q&A)
 - Mr. Hak Mao, Kyoto University / MOE, Cambodia

13:30-14:00 (30 mins)

- Climate Resilient and Low-Carbon Development Research and Activities in Lao PDR (incl. Q&A)
 - Ms. Oulavanh Sinsamphanh, Lecturer, Acting Head of Climate Change and Sustainable Development Unit, Department of Environmental Technology,

Faculty of Environmental Sciences, National University of Laos

- Mr. Outhay Singdala, M-Tech and Lecturer, National University of Laos 14:00-14:15 (15 mins)
 - Climate Resilient and Low-Carbon Development Research and Activities in Myanmar (incl. Q&A)
- Ms. Aye Kyawt Swe, Agriculture Technical Advisor, Mercy Corps Myanmar 14:15-14:30(15 mins)
 - ➤ Climate Resilient and Low-Carbon Development Research and Activities in Myanmar (incl. Q&A)
 - Ms. Mu Mu Aye, Lecturer, Yangon Technical University / Executive Member of MES (Myanmar Engineering Society), Yangon, Myanmar

SESSION 3: Next step (Chair: Dr. Shuichi Ashina, Senior Researcher, NIES)

What is needed to strengthen research community for assisting climate policy? Here in this session, after learning from good examples of advanced Asian countries, the meeting will discuss about institutional arrangement implemented for participation of research community to climate policy making process such as INDC- institution, national budget, funding foreign assistance, research program, institution, policy dialogues. In each presentation, following points should be mentioned:

- ✓ Position of climate policy agenda in each country; how it is mainstreaming?
- ✓ Relationship between Development and Climate;
- ✓ Institutional arrangement to foster domestic research community and to enhance participation to policy making process;
- ✓ *Concrete examples of policy-academic collaboration;*

14:30-14:55 (25 mins)

- ➤ Bridging Science with Policy and Implementation A Case of Iskandar Malaysia (incl. Q&A)
 - Prof. Ho Chin Siong, UTM, Malaysia

14:55-15:20 (25 mins.)

- ➤ Climate Change International Technical and Training Center (CITC) A Case of South-South Regional Cooperation in Asia
 - Dr. Jakkanit Kananurak, Director, Capacity Development Team, TGO,
 Thailand

15:20-15:35 COFFEE BREAK

SESSION 4: Panel Discussion

15:35-16:15 (40 mins)

- What are the lessons learned? what is really needed for scientific policy making?
- ➤ How government and research community prepare for up-coming action phase after INDC? How to utilize regional research community like LoCARNet?
 - Mr. Sum Thy, Director of Climate Change Department/MoE, Cambodia
 - 5-6 panelists

SESSION 5: Wrap-up and a Way Forward

16:15-16:35 (20 mins)

- Wrap-up and a Way Forward
 - H.E Dr. Tin Ponlok, Secretary General
 - Dr. Shuzo Nishioka, Secretary General, LoCARNet / Senior Research Advisor, IGES

17:00-20:00

NETWORKING DINNER (RECEPTION)